


Wycieczka do zamku książąt mazowieckich w Czersku.
W dn. 4.10.2022 r. uczniowie klas IV-VI wraz z opiekunami udali się na wycieczkę do zamku książąt mazowieckich w Czersku. Oprócz możliwości zwiedzania obiektu historycznego na naszych uczniów czekały atrakcje w postaci gier i zabaw zespołowych, które pozwoliły poczuć ducha średniowiecznej rywalizacji. Pobyt w tym pięknym miejscu zakończyliśmy ogniskiem.

Ogólnopolski Dzień Głośnego Czytania
29 września w ramach Ogólnopolskiego Dnia Głośnego Czytania uczniowie klasy 8C wraz z nauczycielem j. polskiego p. Anną Brzostek odwiedzili Przedszkole z Oddziałami Integracyjnymi im. Wandy Chotomskiej nr 127 w Warszawie. Ósmoklasiści przeczytali dzieciom utwory Juliana Tuwima: „Lokomotywę” i „Rzepkę”. Przełamując tremę przed najmłodszą publicznością spisali się na szóstkę! Otrzymali więc gromkie brawa oraz podziękowania – piękne dyplomy. Celem wyjścia szkolnego było propagowanie czytelnictwa wśród młodzieży i dzieci.

Lekcja KLEKSOGRAFII
Uczniowie klasy 4 omawiając książkę Jana Brzechwy pt.: „Akademia Pana Kleksa” mieli możliwość uczestniczenia w lekcji kleksografii. „Kleksografia polega na tym, że na arkuszu papieru robi się kilka kleksów, a potem arkusz składa się na pół i kleksy rozmazują się na papierze, przybierając kształty rozmazanych figur, zwierząt postaci”. To była wyjątkowa lekcja języka polskiego! Pozostanie w pamięci dzieci na długo!

Dzień Kropki
W czwartek 15 września w naszej świetlicy obchodziliśmy Dzień Kropki – święto kreatywności, wyobraźni, odkrywania talentów. Wspólnie z naszymi podopiecznymi przeczytaliśmy książkę „Kropka”, a następnie uczniowie przystąpili do kreatywnych działań. Były zadania, łamigłówki, zagadki, których motywem przewodnim była kropka. Poszukiwaliśmy kropek w swoim ubiorze, w naszej sali , w przyrodzie. Nasi uczniowie wskazywali również na talenty i super moce swoich kolegów i okazało się, ze nasze dzieciaki maja ich bez liku:).Uczniowie bardzo się zaangażowali, każdy z nich odniósł sukces!…bo przecież w Dniu Kropki wcale nie chodzi o kropkę!:)

Uroczyste rozpoczęcie Roku Szkolnego 2022/2023
Część wspólna odbędzie się na korytarzu 1 pietra, następnie uczniowie udadzą się do swoich sal z wychowawcami.
klasy 1-3 godz. 9.00
klasy 4-6 godz. 10.00
klasy 7-8 godz. 11.0
0

Wyniki konkursów Sport, Zdrowy styl życia, EDB
Miło na poinformować iż w dniu 18 maja do szkolnego konkursu z wiedzy sportowej edukacji dla bezpieczeństwa oraz zasad zdrowego stylu życia .przystąpiło 15 uczniów .
Konkurs składający się z 3 części dał możliwość uzyskania łącznej liczby punktów 125 .
wyniki klasyfikują się następująco
1 miejsce 97 p. Maciej K . klasa 8b
2 miejsce 87 p Alicja W klasa 8a oraz Szymon CH klasa 7c
3 miejsce 77 p Kamil K. 7a , Kuba Cz. klasa 6a, Olek B klasa 7a, Piotr T. klasa 7b
4 miejsce 68 p Lukasz N. klasa 6a, Jakub K. klasa 8b, Kamil P. Klasa 7a
Gratulujemy pozostałym uczestnikom : Nagrody zostaną rozdane na zakończenie roku szkolnego
Katarzyna Bajno
Anna Paziewska

Podsumowanie Pierwszej Mobilności uczniów w ramach projektu finansowanego ze środków Unijnych „Wybieram Europejski styl życia”4-12 maja 2022 r






https://www.canva.com/design/DAFAaiGkESg/EdSnYLqeEGFfiiOxqk6g2Q/watch?utm_content=DAFAaiGkESg&utm_campaign=designshare&utm_medium=link&utm_source=publishsharelink&fbclid=IwAR0mqR_D4M7xrIQ-X0SAxhsqgalvVNkaCYyge8N1S3TlmRuQidi2VrCSajA

Wycieczka do Zoo
W ramach zajęć integracyjnych oraz odkrywania świata przyrody i zwierząt na nowo, klasy 4a i 6a wybrały się na wspólne odwiedziny w Warszawskim Zoo.

Kulinarne spotkanie z matematyką – „Poczęstunek Wielkanocny”
Projekty edukacyjno - wychowawcze, Uroczystości i imprezy szkolne
Na kolejnych warsztatach kulinarnych uczniowie odkrywali świat liczb w zupełnie nowym otoczeniu, a mianowicie wśród kuchennej przestrzeni. Na zajęciach poprzedzających warsztaty uczniowie poznali przepisy kulinarne, z pośród produktów wybierali te pełnowartościowe, przeliczali potrzebne składniki stosując przy tym jednostki masy, objętości czy wiadomości o ułamkach zwykłych i dziesiętnych. Następnie uczestnicy warsztatów przystąpili do przygotowania: jajka w sosie jogurtowym, lemoniadę na bazie miodu, cytryny i pomarańczy oraz sałatkę wiosenną na bazie naturalnych składników pod czujnym okiem p. Renaty Puczyńskiej, Katarzyny Bajno i p. Barbary Wotawy. Gdy sałatki były prawie gotowe – dzieci nakrywały i dekorowały stół.
Na degustację przygotowanych potraw został zaproszony Dyrektor szkoły i cała społeczność szkolna. Była to okazja na złożenie życzeń Wielkanocnych przez Dyrektora szkoły i spędzenie wspólnie miło czasu.
Zamysłem tych warsztatów było pokazanie uczestnikom praktycznych zastosowań matematyki, połączenie zabawy z nauką, rozbudzenie pasji kulinarnych, jak również kształtowanie u nich kreatywności poprzez szukanie nowych pomysłów. Warsztaty matematyczno-kulinarne odbyły się w ramach realizowanej w szkole innowacji matematycznej: „Matematyka przez doświadczenie”.